Vladimir kathedraal

Vladimir kathedraal

De Vladimir kathedraal in Kiev

De Vladimir Kathedraal is ongetwijfeld één van de mooiste tempels in Kiev. Het werd gebouwd in de 19e eeuw naar aanleiding van de 900e herdenking van de Russische dopen. De Russische keizer Nicolas I keurde zelf het project van de kathedraal goed en gaf de opdracht om overal in Rusland geld te verzamelen voor de bouw ervan. In 1859 werden meer dan 100.000 roebels gedoneerd door mensen uit verschillende regio’s van het land. Het Holenklooster van Kiev, ook wel bekend als Kiev-Petsjersk Lavra, schonk een miljoen stenen voor de bouw van de kathedraal. Dit Holenklooster is de zetel van de Russisch-Orthodoxe Kerk in het land Oekraïne.

Vladimir kathedraal

Uitvoerende architecten

Het originele ontwerp van de kathedraal werd uitgewerkt door architect Shtrom uit Sint-Petersburg en architect Sparro van het Eparchy van Kiev. Later werd het project voltooid door architect Vincent Beretti. Architect Beretti slaagde er in om de kathedraal ongeveer anderhalve keer groter te maken in de breedte en de lengte. Op die manier groeide de kathedraal uit met een volume dat drie keer groter was. Echter waren de bogen niet sterk genoeg om het gewicht van het plafond te dragen, waardoor er scheuren en barsten in de bogen kwamen.

Op deze manier was de reputatie van architect Beretti gedoemd en werd deze vervangen door een nieuwe architect, genaamd Rudolf Berngard. Over de verantwoordelijke bouwer stelde hij zijn 28-jarige student Volodymyr Nikolaev voor die net de functie van architect had aangenomen. Deze jonge architect voldeed perfect aan de moeilijke taken. In 1882 was het gebouw eigenlijk voorbij. Wat restte om te doen was om het interieur van de kathedraal te schilderen.

Vladimir van Kiev

De kathedraal is opgedragen aan de heilige prins Vladimir van Kiev, die Rusland doopte en van het christendom een officiële staatsreligie maakte. Het interieur en de buitenkant van de kathedraal zijn ontworpen in de oude Byzantijnse stijl, waardoor de kathedraal lijkt op de tempels van het oude Rusland in de tijd van de heilige prins Vladimir.

De stijl van de Vladimir kathedraal

De Vladimirkathedraal, met zeven koepels, is 49 meter hoog. Origineel was het bedoeld om dertien koepels te bouwen, maar als gevolg van te weinig geld, werden er slechts zeven koepels gebouwd. De deur van de kathedraal is mooi versierd met reliëfs, wat een waar meesterwerk is. De verlichtingen verbeelden prinses Olga, die de eerste was in Rusland om het christendom te adopteren, en haar kleinzoon, prins Vladimir, die Rusland doopte.

De inwijding van de Vladimir kathedraal

De Sint-Vladimir Kathedraal werd gesticht vanaf 1862 tot 1896. In 1896 werd het plechtig ingewijd bij de aanwezigheid van keizer Nicolaas II van Rusland en zijn vrouw Alix van Hessen-Darmstadt.

Prachtige fresco’s en mozaïeken

De beroemde kunstcriticus en archeoloog Adrian Prahov slaagde er in om in 1885 het hoofd te worden van de decoratie afdeling van deze kathedraal. De Vladimir Kathedraal is wereldberoemd om zijn unieke fresco’s en mozaïeken. Uitstekende Russische kunstschilders werden door Prahov geselecteerd, zoals Viktor Vasnetsov, Michail Vroebel, Michail Nesterov en anderen, evenals Venetiaanse meesters, namen deel aan de decoratie van de kathedraal.

De redding en de symbolische geschiedenis van het Russisch-orthodoxe christendom is het hoofdonderwerp dat alle fresco’s en mozaïeken van de kathedraal verenigt, inclusief degenen die de onderwerpen van het evangelie behandelen en martelaars, apostelen en heiligen afschilderen. De historische omgeving werd al snel een belangrijk monument voor religieuze kunst van de 19e eeuw.

Belangrijke werken in de Vladimir kathedraal

Een van de meest waardevolle fresco’s van de Sint-Vladimir Kathedraal zijn de werken van Vasnetsov, waaronder de doop van Kievers, de Maagd en het Kind, de doop van Vladimir en nog enkele andere kunstwerken. Veel composities die voor de eerste keer in de kathedraal van Sint-Vladimir werden gemaakt, werden herhaald in andere kerken en tempels in het hele land.

Het prachtige Carrara-marmer

De pictogramstandaard van de kathedraal is gemaakt van grijs Carrara-marmer. Andere, veelkleurige marmers uit Italië, Frankrijk, België en Spanje sieren de muren en de vloer van de kathedraal.

Een populaire bedevaartsplaats

Het briljante werk van kunstenaars en de speciale betekenis van de tempel verklaren waarom de Sint-Vladimir-kathedraal zo’n populaire bedevaartsplaats is. Tijdgenoten noemden de Vladimir Kathedraal het eerste geïnspireerde voorbeeld van Russische religieuze kunst en het trekt nog steeds bezoekers aan met zijn majesteit en schoonheid.

De verschillende doeleinden van de kathedraal

Door de jaren heen, kreeg de Vladimir kathedraal verschillende bestemmingen. Zo was het onder andere een Museum van het Atheïsme en werd het ook gewoon gebruikt als archiefruimte. Momenteel doet deze kathedraal in het centrum van Kiev dienst als plaats waar de officiële orthodoxe godsdienstige ceremonies plaatsvinden.

De beschadiging van de kathedraal

Jammer genoeg werd deze prachtige kathedraal beschadigd tijdens de Pools-Russische oorlog.

Andere kathedralen in Kiev

Kiev heeft meerdere prachtige kathedralen en kerken die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken, waaronder de Sint-Sofiakathedraal die behoort tot het werelderfgoed en de Sint-Andreaskerk.

Je houd misschien ook van..

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial