Andriyivski Uzviz of Andriivs’kyi descent is een historische afdaling die de bovenstad van Kiev verbindt met de historische buurt van het commerciële Podil. De straat, vaak geadverteerd door gidsen en exploitanten als de “Montmartre van Kiev”, is een belangrijke toeristische trekpleister van de stad. Het is opgenomen in de lijst van nationale oriëntatiepunten door de regeringsresolutie. Daarnaast maakt de straat ook deel uit van het historische Kiev-reservaat “Ancient Kiev” (het oude Kiev), terwijl de Sint-Andreaskerk behoort tot het nationale historische centrum.

Historische monumenten in Kiev

De afdaling, met een lengte van 720 meter, is opgebouwd uit legendarische kasseien en verbindt het Oude Kiev met Podil. Het begint aan het einde van de Volodymyrska-straat en slingert steil af rond de Zamkova Hora heuvel, eindigend bij het Kontraktova plein. De Andriyivsky Uzviz wordt gekenmerkt door een aantal historische monumenten, waaronder het kasteel van Richard Leeuwenhart, de 18e-eeuwse barokke Sint-Andreaskerk, het beroemde huis van de Russische schrijver Michail Boelgakov en talloze andere monumenten.

De wederopbouw van de afdaling

In 2006 werd er gesproken over de wederopbouw van de afdaling, toen een lokale basisorganisatie, gericht op het redden van de Andriyivski-afdaling, meer dan 1.000 handtekeningen verzamelde om lokale autoriteiten te verzoeken actie te ondernemen bij de wederopbouw van de afdaling. Op 23 juni 2009 keurde de gemeenteraad van Kiev de reconstructie goed van de Andriyivski Uzviz, die een jaar eerder officieel werd aangekondigd door toenmalig burgemeester Leonid Chernovetskyi.

De route van de Andriyivski Uzviz

De Andriyivsky-afdaling begint op de top van de Starokyivska Hora, de oude berg van Kiev, nabij de sierlijke laat-barokke Sint-Andreaskerk (die de straat zijn huidige naam gaf). De straat gaat verder naar beneden en daalt af naar het Podil-district, waar het eindigt bij het Kontraktova-plein. De huidige naam van de afstamming is afgeleid van de 18e eeuw, in de tijd dat de Sint-Andreaskerk bovenop de heuvel werd gebouwd.

Een bloeiende en gezellige straat in Kiev

In de 18e en de 19e eeuw werd de straat voornamelijk bewoond door handelaren en ambachtslieden. Hoewel ze al lang verdwenen zijn als gevolg van de ingrijpende demografische veranderingen in Kiev in tijden van het late Russische rijk en de Sovjet-Unie, bloeit de straat opnieuw dankzij de unieke topologie, architectuur, rijke geschiedenis en ook vele cadeaushops en kleine kunstgalerijen met verschillende schilderijen en sculpturen van Oekraïense kunstenaars.

De afdaling is één van de favoriete plekken voor toeristen. Het is ook opmerkelijk voor de vele festivals die het houdt, waaronder verschillende kunstfestivals en de Kiev Day-feesten in het laatste weekend van mei. Door de ligging van de straat in de stad en zijn historische aantrekkingskracht is het onlangs een zeer prestigieus gebied geworden, met verschillende nieuwe luxe restaurants.

De geschiedenis van de straat

De afdaling, gelegen tussen twee heuvels, is de kortste doorgang van de historische oude stad, of ook gekend als de bovenstad, naar de commerciële Podil-buurt. Een van de heuvels, bekend als Uzdyhal’nytsia, was de plaats waar voorheen voorchristelijke afgoden stonden. Een andere heuvel, Zamkova Hora genaamd, diende tijdens de middeleeuwen als een kasteelheuvel.

Vele eeuwen lang was deze doorgang erg steil en onhandig. Dat is de reden waarom er lange tijd geen nederzettingen waren. De eerste gebouwen werden hier pas in de 17e eeuw gebouwd en de eerste flatgebouwen werden er tegen het einde van de 19e eeuw gebouwd.

Andreevsky Spusk

In 1711, op bevel van de toenmalige gouverneur van Kiev, werd de route tussen de bergen Zamkova en Andriyivskyy uitgebreid, waardoor het verkeer meer geschikt werd voor paarden en wagens. Andriyivski Uzviz werd in 1920 omgedoopt ter ere van de jonge revolutionaire Georgiy Liver. In 1944 werd besloten om de straat terug te brengen naar zijn eerdere naam. Maar in 1957 werd de straat dan weer omgedoopt tot Andreevsky Spusk, de Russische variant van Andriyivsky Uzviz. In de jaren tachtig ontving de Andriyivsky Uzviz een grondige reconstructie na jaren van verval.

Bezienswaardigheden in Andriyivski Uzviz

Andriyivsky Uzviz bevat tal van historische bezienswaardigheden en musea. De 18e-eeuwse barokke Sint-Andreaskerk, Het huis van Michail Boelgakov, het 20e eeuwse kasteel van Richard Leeuwenhart, het One-Street Museum waarin de geschiedenis van de Andriyivskyy Descent wordt beschreven en tal van andere monumenten trekken toeristen en inwoners uit Kiev naar het gebied.

Het Litouws kasteel

Het Litouws kasteel werd gebouwd door Vladimir Olgerdovich, een stamvader van de familie Olelkovich, in 1362. Na in 1648 gedeeltelijk te zijn vernietigd, werd het in 1658 herbouwd als het fort Old Kiev door het Russische garnizoen.

Monumenten in Andriyivski Uzviz

De Andriyivski Uzviz heeft ook een aantal monumenten. Een daarvan is het monument voor Jaroslav de Wijze, de grootvorst van Novgorod en Kiev, die hem toont met een model van de Sint-Sofiakathedraal.
Een ander monument is het monument voor Pronya Prokopovna en Svirid Golohvastov, dat in 1989 werd onthuld en dat twee personages afschilderde, Pronya Prokopovna en Svirid Golohvastov, uit het stuk Chasing Two Rabbits, geschreven door Mykhailo Starytskyi.

Een ander belangrijk monument op straat is gewijd aan de beroemde Oekraïense dichter en kunstenaar Taras Sjevtsjenko, gelegen aan de rechterkant van het monument voor Jaroslav de Wijze.

Het Shevchenko-monument is het eerste monument voor Sjevtsjenko in Oekraïne en werd oorspronkelijk onthuld in Romny op 27 oktober 1918.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial