Kiev-Pechersk Lavra – Het Holenklooster

Kiev-Pechersk Lavra - Het Holenklooster

Kiev-Pechersk Lavra (Het Holenklooster van Kiev)

Langs de rechteroever van de Dnjepr bevindt zich op twee heuvels ten zuidoosten van het centrum van Kiev (de hoofdstad van Oekraïne), het klooster van Kiev-Pechersk Lavra, het holenklooster van Kiev. Het heeft een oppervlakte van 28 hectare. Op het grondgebied van dit Holenklooster zijn tempels te vinden, maar ook winkels en kilometerslange grotten met ondergrondse kerken. Ook zijn er veel interessante musea die je er kan bezoeken. Er zijn musea gelegen zoals het Museum van Historische Schatten, het Museum van boeken en drukken, het Museum van de Oekraïense Decoratieve Volkskunst, het kunstmuseum Mykola Syadristy Microminiatures Museum en andere musea.

Een rondleiding in het Kiev-Pechersk Lavra

Als je meer informatie wilt weten tijdens je bezoek aan het Holenklooster, zijn er gidsdiensten beschikbaar in talen zoals Oekraïens, Russisch, Engels, Frans, Duits en Spaans. Als je besluit om zelf door het klooster te dwalen, kan je bij de ingang een gedetailleerd apparaat huren die je in verschillende talen wegwijs kan brengen door het gigantische complex.

Het grote Holenklooster van Kiev

Kiev-Pechersk Lavra is zonder twijfel één van de beroemdste bezienswaardigheden in Kiev. De samenstelling van dit Holenklooster bevat een groot aantal beroemde, historische gebouwen. Onder de oudsten hiervan behoren: de Kerk van Onze Verlosser op Berestove, waar de stichter van Moskou begraven ligt (Yuri Dolgoruky), de Troitskaya-kerk die diende als de tempel. Deze kerk is tegelijkertijd een uitkijktoren bij de ingang van het klooster. Ook is de Sint Nicolaaskerk er gelegen, dewelke behoorde tot het Lavra-ziekenhuis.

Het grotklooster in Kiev

Het Holenklooster wordt ook wel het grotklooster genoemd, omwille van het grote grottencomplex dat er te vinden is. Het is één van de oudste kloosters in Oost-Europa en tevens het spirituele centrum en de meest heilige plaats in de Oekraïne. Daarom is het dus ook geen verrassing dat het op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat, samen met de Sint-Sofiakathedraal dat ook in Kiev gelegen is. Het klooster zelf werd meer dan duizend jaar geleden gebouwd, boven een labyrint van grotten die onder de heuvels liepen, wat nu Kiev is.

Een ontdekking met kaarsen

Door elk een kaars te nemen en vervolgens door de smalle catacomben te lopen, zie je 123 heiligen die bewaard worden door de unieke samenstelling van de lucht en vochtigheid, terwijl veel heiligen er in glazen doodskisten rusten. De relikwieën in de catacomben worden aanbeden door duizenden pelgrims uit de hele wereld die er elk jaar passeren. Terwijl ze wegkijken van de glazen doodskisten, zijn er unieke fresco’s bewaard gebleven op de muren van het labyrint, geschilderd door de monniken waarvan sommigen al bijna 900 jaar oud zijn!

De bezetting van Kiev tijdens de Tweede Wereldoorlog

Tijdens de bezetting van Kiev door Duitsland in de Tweede Wereldoorlog, werd bevolen om de lijken van de heiligen op te graven en in de rivier de Dnjepr te gooien. Bij het laden van de glazen doodskisten kon de eerste vrachtwagen niet starten, dus werden de kisten overgebracht naar een tweede vrachtwagen, die op zijn beurt ook niet kon starten. Er werd gemeld dat op dit punt de Duitse bewakers de kisten lieten terugkeren naar de veiligheid van de catacomben, denkend dat er één of andere daad van God aan het werk was.

De grotten van Kiev, een heilig klooster

Als één van de zeven wonderen van Oekraïne is de Kiev Pechersk Lavra een belangrijke heilige en historische plek. Kiev Pechersk Lavra heeft vele namen, waaronder het klooster van de grotten van Kiev, het heilige klooster en het Holenklooster. Het is een kloostercomplex in Kiev dat beroemd is om zijn begraven monniken, de spirituele atmosfeer die er heerst en de unieke ondergrondse grotten.

Het Holenklooster door de geschiedenis

Door de geschiedenis heen heeft Oekraïne het christelijke geloof gevolgd en de hedendaagse tradities zijn er nog steeds het gevolg van deze diepgewortelde religiositeit. De architectuur van Oekraïne is in de loop van de eeuwen geëvolueerd. Ze werd grotendeels beïnvloed door de religieuze achtergrond van het land.

De 12e tot 15e eeuw zagen een toename van verdedigingswerken, met versterkte kloosters, forten en kastelen die er werden gebouwd. Deze gebouwen hebben hun eigen decoratieve stijlen en gebruik van materialen. De 16e en de 17e eeuw zagen de architectuur van het land evolueren naar de Oekraïense barok. De architectuur van Oekraïne is beïnvloed door verschillende genres. Door details te modelleren, aan te passen en te lenen, heeft Oekraïne een unieke architectonische aanwezigheid gesmeed.

De verschillende stijlen van Oekraïne

Hoewel veel van hen tijdens het communistische regime werden vernietigd, bestaan er nog steeds enkele van de architecturale edelstenen van Oekraïne. Ze dienen als een bewijs van de enorme geschiedenis en cultuur ervan. De baroktijd was vooral dominant in Oekraïne, omdat de stijl zich gemakkelijk leende aan religie. In het theatrale karakter van de barokke stijl vind je ook dramatische clair-obscur effecten terug, intense vormen en versieringen. Zo’n grootsheid kan gemakkelijk religieuze toewijding uitdrukken, terwijl het tegelijkertijd dient als een herinnering aan de macht en de autoriteit die deze religie bezat. Hoewel zag de Oekraïense barok er niet zo overdreven uit als in andere landen en was de versiering er relatief eenvoudiger.

De drie-eenheidskathedraal

Een van de mooiste voorbeelden van de Oekraïense barok is te vinden bij een bezoek aan de Poortkerk van de Heilige Drie-eenheid in Kiev. De kerk werd gebouwd van 1106 tot 1108, maar in de 17e en de 18e eeuw werd ze gerenoveerd in de Oekraïense barokstijl. De zuidgevel is bijzonder zwaar, met barokke kenmerken. Andere muren van de kerk zijn versierd met fresco’s die geschilderd zijn door monniken. Zoals de naam al doet vermoeden, is de kerk gebouwd boven de poorten die naar het klooster leiden.

De residentie van de Oekraïense kerk

Het klooster is een populaire toeristische locatie, evenals een bestemming van religieuze betekenis. Het fungeert als een belangrijke plaats in het Oosters Orthodoxe Christendom en vele christenen komen hier samen op religieuze pelgrimstocht. Oorspronkelijk werd het opgericht in 1051 door twee monniken. Vandaag doet het dienst als de residentie van het hoofd van de kerk in Oekraïne.

Een uniek Holenklooster

Als één van de weinige Holenkloosters in de wereld, is Kiev Pechersk Lavra een ervaring die alleen in Oekraïne te vinden is. Het is een actief klooster en het blijft een echte toewijding aan het christendom. Zelfs voor niet-religieuze bezoekers zorgen de ondergrondse grotten en de bewaard gebleven geschiedenis voor een rijkelijk atmosferische ervaring. Andere rijke geschiedenis is onder andere te vinden in de Sint-Andreaskerk, het Sint-Michielsklooster, de Sint-Sofiakathedraal, de Gouden Poort en de Vladimir kathedraal.

Je houd misschien ook van..

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial