Een wandeltocht door het Podil-district van Kiev

De Oekraïense hoofdstad is een historische stad die een breed scala aan historische monumenten, cultusconstructies van verschillende stijlen en religies en charmante oude straten biedt, alsof ze speciaal zijn ontworpen om rond te lopen. Dit artikel laat je kennismaken met het Podil district, één van de oudste districten van Kiev. Je ontdekt er informatie over de meest interessante bezienswaardigheden.

De geschiedenis van Podil

De geschiedenis van Podil dateert uit de 9e eeuw. Het wordt genoemd in verschillende oude verslagen en manuscripten zoals “The Tale of Igor’s Campaign”, ook gekend als het Igorlied. Het is een episch gedicht uit de 12e eeuw. In die oude tijden was Podil het belangrijkste handelscentrum met een grote markt en gemeenschappen van verschillende ambachtslieden. Er was een haven in Podil die tal van schepen met goederen ontving, maar ook handelaren, pelgrims en reizigers.

Kontraktova Ploshchad of het handelsplein van Kiev

De wijk Podil staat vol met interessante religieuze gebouwen. De grote brand van 1811 verwoestte jammer genoeg talrijke, meestal houten kerken, tempels en huizen van de wijk. Podil werd vrij snel herbouwd. De voorheen smalle en gebogen straten werden vervangen door bredere en rechte straten. Nu komen alle straten samen in Kontraktova Ploshchad, of beter bekend als het handelsplein. Vandaag is Podil één van de meest prestigieuze wijken van Kiev.

Kontraktova Plosjtsjad, dat gemakkelijk bereikbaar is met de metro vanuit bijna elk deel van de stad, is het hart van Podil. Het is één van de oudste pleinen in Kiev dat dateert uit de oudheid. Dit grootse en prachtige plein is omgeven door verschillende gebouwen die elk op zich interessant zijn.

Je vindt er ook een lange rij met leuke winkels, het handelscomplex dat aan het begin van de 19e eeuw werd aangelegd. Eens had het 50 winkels gegroepeerd in verschillende rijen, waaronder: zijde, ijzer, wol, enzovoort. Tegenwoordig is er een bibliotheek in dit gebouw.

Pyrohoshcha Church

De Pyrohoshcha Church is een orthodoxe kerk in Podil. De kerk werd gebouwd in 1132, ze werd vervolgens verwoest door de Sovjets in 1935 en volledig gerestaureerd in 1998.

De fontein van Samson

Gebouwd in 1749, werd de charmante fontein van Samson ook door de Sovjetautoriteiten gesloopt en in 1981 gerestaureerd. De legende zegt dat degene die het water van de fontein heeft geproefd, voor altijd in Kiev zal blijven. De fontein van Samson is populair onder de lokale bevolking en toeristen. Voor vele inwoners is het een plek om af te spreken met andere mensen, voor de toeristen is het eerder een plaats waar foto’s gemaakt worden.

Openbare evenementen

Kontraktova Plosjtsjad herbergt ook twee monumenten voor uitzonderlijke personen van Oekraïne, namelijk Hryhorii Skovoroda, een grote Oekraïense filosoof en Petro Konashevych-Sahaidachny, de beroemde Oekraïense militaire commandant. Kontraktova Ploshchad is een populaire plek voor openbare evenementen, waaronder concerten en beurzen.

Het klooster Florovsky-Voznesensky

Het klooster Florovsky-Voznesensky bevindt zich achter de straat Frolovskaya (Frolivska) en het is niet meer dan 5 minuten lopen naar Kontraktova Ploshchad. Het klooster werd gesticht in de 15e eeuw aan de voet van Zamkova Hora. Het klooster bestaat uit het complex van constructies in verschillende stijlen: Byzantijns, oud Russisch en klassiek.

Van de 38 gebouwen die beschikbaar waren aan het einde van de 19e eeuw zijn er nu nog maar enkele overgebleven, waaronder de klokkentoren die gebouwd werd in 1740. Er is een met ijzer doordrenkte bron op het grondgebied van het klooster gelegen, waarvan wordt beweerd dat het degenen verjongt die het water geproefd hebben. Het klooster Florovsky-Voznesensky werd in 1930 door de Sovjet-autoriteiten gesloten. Nu functioneert het dagelijks met religieuze diensten. De toegang ervan is gratis.

Een interessant museumbezoek

Grenzend aan het klooster bevindt zich de oude Pritissko-Nikolskaya-straat met het apotheek-museum in de gebouwen van de eerste privédrogisterij van Kiev, die werd geopend in 1728. Mis dit interessante museum niet als je op weg bent naar een andere attractie. Er zijn ongeveer 55.000 tentoonstellingen in het museum, waaronder verschillende medicijnflessen en schotel, meubels en andere farmaceutische producten. Het museum heeft 12 zalen. De apotheek verkoopt een handgemaakte zeep, die erg populair is onder toeristen die het kopen als souvenir. Het museum is elke dag geopend.

De Sint-Nicolaaskathedraal in Kiev

De Sint-Nicolaaskathedraal werd aan het eind van de 18e eeuw gebouwd in de Oekraïense barokstijl op de plaats van een houten tempel. Slechts enkele van de oorspronkelijke inscripties zijn bewaard gebleven op de binnenmuren. Tegelijkertijd is er een interessante modern gesneden iconostase in de orde van barok die mooi in het interieur past. De kerk functioneert en is dagelijks geopend.

Gezellig tafelen in Podil

Er zijn tal van goede restaurants en mooie cafés in de wijk Podil. Als je honger hebt, zijn er dus veel mogelijkheden. Mensen die van koffie houden, kunnen een bezoek brengen aan een gezellig café, genaamd “Theatre of Coffee”. Ze beweren de beste koffie in Kiev te maken.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial