Majdan Nezalezjnosti in Kiev Oekraïne

Majdan Nezalezjnosti of Onafhankelijkheidsplein

Majdan Nezalezjnosti of Onafhankelijkheidsplein

Majdan Nezalezjnosti is bekend als het Onafhankelijkheidsplein, of ook wel het plein van de onafhankelijkheid genoemd. Sinds Oekraïne onafhankelijk werd, bouwde het zijn toeristenindustrie en werden er buitenlandse bezoekers uitgenodigd om naar Kiev, de nationale hoofdstad, te reizen. Voor toeristen die een stedentrip Kiev boeken, is er genoeg te zien en te doen.

Kiev is een zeer oude stad met veel historische bezienswaardigheden en indrukwekkende monumenten, waarvan de meeste binnen handbereik van je hotel liggen. Een plaats die een must-see is tijdens je tour door Kiev, is een bezoek aan het Onafhankelijkheidsplein. Tijdens het Sovjettijdperk heette dit plein het Sovjetplein en vervolgens het Kalininplein. In 1991 ontving het zijn huidige naam om de onafhankelijkheid van Oekraïne te herdenken na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie.

De verwoesting tijdens de oorlog

Hoewel Kiev 1600 jaar oud is, dateert dit plein pas uit de 18e eeuw, toen dit deel van Kiev werd versterkt. Vroeger heette de grond hier het Geitenmoeras. Tegen het midden van de 19e eeuw was dit gebied het handelscentrum geworden van een groeiend en geïndustrialiseerd Kiev. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft het terugtrekkende Rode Leger het plein ontgonnen en vervolgens de explosieven door middel van radiobesturing opgestart, toen het nazi-leger binnenstormde. De explosie verwoestte het plein volledig en doodde zowel veel burgers als Duitse soldaten.

De heropbouw van Majdan Nezalezjnosti

Majdan Nezalezjnosti in Kiev Oekraïne

Na de oorlog werd het plein van de grond af opnieuw opgebouwd. Het werd opnieuw verbouwd in 1976 en 1977. Vandaag is dit het centrale plein van Kiev en ongetwijfeld het mooiste plein van de stad. Dit is waar de inwoners van Kiev zich verzamelen voor optochten, concerten, festivals en diverse aan vakantie gerelateerde activiteiten. Er zijn zes fonteinen, waarvan de meest indrukwekkende de Friendship of Nations (Vriendschap van Naties) wordt genoemd. Hier zie je ook een kunstmatige waterval en de torenhoge Independence Column (de onafhankelijkheidskolom).

Tussen de fonteinen doemt het 61 meter hoge witmarmeren Onafhankelijkheidsmonument op in het midden van het plein. Dit viert de afschaffing door Oekraïne van de Sovjet-Unie in 1991. Het werd ontworpen door de Oekraïense architect Anatoliy Kushch. Het werd geplaatst op de piazza op de 10e verjaardag van de onafhankelijkheid.

De slanke kolom is bedekt met een bronzen sculptuur van Aartsengel Michael, die de beschermheilige van de stad is. Het ziet er spectaculair uit als dit ‘s nachts verlicht wordt. Ondergronds bevindt zich het ondergrondse Globus-winkelcentrum, verlicht door de glazen koepels op het plein, en een metrostation. Het gebied wordt omringd door hotels, restaurants, terrasjes en bars voor een gezellige tijd door te brengen, waardoor het een van de populairste ontmoetingsplekken in de stad is.

Majdan Nezalezjnosti in Kiev Oekraïne

Een groot shoppingcenter op het Onafhankelijkheidsplein

Een van de meest populaire plaatsen op het Onafhankelijkheidsplein is het nieuwe shoppingcenter, genaamd Globus. Hier vinden toeristen bekende merken als Hallmark, Pierre Cardin, Adidas en Tommy Hilfiger. Je kunt er zelfs het Amerikaanse Baskin Robbins ijs kopen!

Het innovatieve winkel- en recreatiecentrum dat in 2002 werd gebouwd, is enorm, maar verstoort het historische ensemble van het oude centrum van Kiev niet, aangezien het grootste deel van de Globus verborgen is onder de grond.
De binnenkant van het shoppingcenter is groot en indrukwekkend, met mooie winkelvloeren, glazen deuren, roltrappen, cafés, bars en restaurants is het één van de chicste en meest trendy bestemmingen in de hele hoofdstad.

Met een verkoopoppervlakte van meer dan 21.600 vierkante meter bestaat het Globus winkelcentrum uit een groot aantal winkels met een scala aan producten, van spannende heren-, dames- en kindermode tot een uitgebreide keuze aan boeken en mobiele telefoons. Emulerend met elkaar in creativiteit en design streven de trendy winkels ernaar om de potentiële klant te trekken met opvallende stijlvolle etalages.

Wat te zien en te doen op Majdan Nezalezjnosti

Er zijn twee metrostations te vinden op het plein. In één van de ondergrondse gangen zie je de fundamenten van de Pecherskie-poort, een overblijfsel van de oude vestingwerken. Onder de monumenten die op het plein te zien zijn, staan beelden van de broers Kyi, Shchek en Khoryv en hun zuster Lybid, die Kiev (genoemd naar de oudste broer) stichtten rond het einde van de 5e eeuw. Op de top van de Onafhankelijkheidskolom is er een standbeeld van de Aartsengel Michaël, die wordt beschouwd als de patroonheilige en de beschermer van Kiev.

Er is ook een boog met een afbeelding van Michaël de Aartsengel met zijn zwaard en schild. In de buurt zijn beelden te zien van de volksheld Cossack Mamay en de Slavische godin Berehynia, een andere legendarische beschermer. Vanaf enkele hoge gebouwen, zoals het vakbondsvereniginghuis, heb je een spectaculair uitzicht over de stad.

De Onafhankelijkheidsdag in Kiev

De parade tijdens de Onafhankelijkheidsdag in Kiev is de belangrijkste gebeurtenis van de Onafhankelijkheidsdag van Oekraïne, die jaarlijks wordt gevierd in Kiev op 24 augustus. De eerste parade werd, ter ere van de Onafhankelijkheidsdag, gehouden in Khreschatyk Street in 1994. In 1998 omvatte de parade voor het eerst sinds 1990 militaire voertuigen en in 2014 hield de parade zijn eerste onafhankelijkheidsmars, minus de mobiele kolom.

Vergeet ook de andere bezienswaardigheden uit deze mooie stad niet te bezoeken, waaronder de wijk Podil, de kabelspoorweg van Kiev, de Gouden Poort en de verschillende kathedralen en kerken.

Je houd misschien ook van..

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial