Sint – Andreaskerk Kiev

Sint - Andreaskerk Kiev

De Sint-Andreaskerk Kiev

Een barokke schoonheid

Hoewel het nu niet tot Rusland behoort, is Kiev de geboorteplaats van het orthodoxe Rusland. Opgericht als onderdeel van een Viking-imperium dat zich uitstrekte van de Dnjepr tot Groenland, heeft het met trots de 1500 jaar oude geschiedenis weten te overleven, ondanks een woeste Mongoolse invasie, een verwoestende nazi-bezetting en zelfs de twijfelachtige regel van de antireligieuze campagne van Stalin in de jaren dertig. Eén van de prachtige gebouwen dat bewaard is gebleven in de stad, is de Sint-Andreaskerk. Het is er één van de meest populaire bezienswaardigheden.

Een wandeling naar de Sint-Andreaskerk

Vanuit een centraal gelegen appartement of hotel in Kiev, kan je gemakkelijk wandelen vanaf het Bessarabska-plein. Van daaruit ga je de Taras Shevchenko-boulevard op. Met de bloedrode pilaren van de universiteit van Kiev aan jouw linkerhand sla je rechtsaf de Volodymyrska straat in. Je passeert het operahuis van Kiev en na een rustige wandeling eindigt Volodymyrska met de aanblik van het barokke meesterwerk van Bartolomeo Rastrelli, de Sint Andreaskerk, gelegen aan de top van Andriyivsky Uzviz.

Een spiritueel centrum en een heilige plaats

Aan het uitzicht op het oude gedeelte van Kiev, Podol, staat de Oekraïense barokke kerk van Sint Andreas, zeer geliefd bij de Oekraïners. Bekend in Oekraïne als de Sint-Andreaskerk van Kiev, is het één van de mooiste kerken in Oost-Europa. Het is een spiritueel centrum en een heilige plaats in Oekraïne, omringd door een prachtige markt in het oude deel van de stad Kiev.

Er werd gezegd dat er in de oudheid een heidens heiligdom met afgoden bestond. Volgens de legende was dit ook een plek waar één van de apostelen van Jezus, Andreas, de heuvels boven Dnipro zegende en zei: “Er zal een grote stad schijnen met veel gouden koepels. God zegende deze groene heuvels.”.

Mensen zeggen dat dit de reden is waarom Kiev de vele oorlogen overleefd heeft in de tussenliggende millenniums en waarom het majestueus blijven staan is tussen de bloeiende bomen als de heilige oude hoofdstad van het centrum van Oost-Europa.

Een creatie van Bartolomeo Rastrelli

Bartolomeo Rastrelli, een Russische keizerlijke architect die verantwoordelijk was voor de oprichting van het Winterpaleis in Sint-Petersburg, creëerde ook deze prachtige constructie, die in het midden van de achttiende eeuw werd gebouwd onder het commando van keizerin Elisabeth Petrovna, of ook gekend als Elisabeth van Rusland.

Dit is een belangrijk voorbeeld van de barokke architectuur en één die hij niet alleen heeft weten te bestrijken met alle attributen van macht, weelde en rijkdom, maar ook erin slaagde om het de kracht te behouden om een beroep te doen op de emoties van de gewone mensen als een plek van gemeenschappelijke aanbidding.

Een eerbetoon aan Andreas

Sint - Andreaskerk Kiev

De opdracht van de keizerin aan haar architect was voor een religieuze structuur te zorgen van zulk een schoonheid dat het een passend eerbetoon zou zijn aan Andreas, een beschermheilige van Kiev. Het buitenwerk werd voltooid in 1754 en het interieur werd dertien jaar later voltooid, waarbij de Oekraïense meesters Romenskyi en Chaikovskyi verantwoordelijk waren voor de prachtige fresco’s. Een totaal van 1028 gouden platen werden gebruikt door deze kunstenaars.

Een interessante museum

De Sint-Andreaskerk wordt niet langer gebruikt als een religieus instituut. Het herbergt nu een museum. Deze verandering ontstond in 1968, maar het werkelijk verbazingwekkende element over deze klassieke parel van barokke schoonheid is niet alleen de pracht van de structuur. Het is één van de weinige gebouwen in Kiev dat zo lang heeft bestaan, hoewel er veel werk is verzet om de eeuwenoude 15 meter hoge fundamenten te versterken, die in 1953 bleken te barsten.

Een prachtig gebouw als bezienswaardigheid

Bestaande uit een enkele koepel en vijf kleine decoratieve torenspitsen, heeft het een constructie met twee verdiepingen, met Korinthische zuilen die de buitenkant van de kerk versieren. Het interieur is letterlijk gevuld met kunstwerken, schilderijen en beeldhouwwerken van bekende Oekraïense en Russische kunstenaars. Ze zijn allemaal prachtig weergegeven en open toegankelijk voor degenen die hun nek willen buigen en staren in pure verwondering over de verheerlijking van God door middel van artistiek talent.

Het floreren van een christelijke stad

Het verhaal gaat dat de Sint zelf een kruis heeft geplant op precies dezelfde plek als waar de kerk vandaag op rust. Hij profeteerde dat hier een grote christelijke stad zou floreren. Vandaag is het een bloeiende stad met verkeer van toeristen uit de lokale hotels en appartementen in Kiev. De kerk wordt beschouwd als een belangrijk herkenningspunt en is uitgeroepen tot een historisch monument dat door de staat moet worden bewaard. Voor de toeristen moet het één van de mooiste gebouwen in Kiev zijn.

Wereldschatten in Kiev

De kunst en de architectuur van Kiev zijn wereldschatten. De Sint-Sofiakathedraal, waar de vorsten van Kiev werden gekroond in de jaren van de grootsheid van Kiev, heeft uitstekende mozaïeken en fresco’s die dateren uit de 11e eeuw. Het uitzicht op het oude gedeelte van Kiev, Podol, staat de Oekraïense barokke kerk van St. Andrew, zeer geliefd bij de Oekraïners.

De Percherska Lavra, het Klooster van de Grotten, een korte tramrit van het centrum van de stad, heeft twee 11e-eeuwse kathedralen op het terrein, naast de wereldberoemde catacomben, de klokkentoren en museumcollecties. Dicht bij het centrum van de stad staat de Golden Gate of Gouden Poort, een structuur die dateert uit 1037. Deze onlangs gereconstrueerde overblijfselen van de voormalige versterkte muur van de stad bepaalden de grenzen van de stad in de afgelopen eeuwen. Verschillende straten verderop, staat de prachtige 19e-eeuwse Vladimir kathedraal. Ook niet te vergeten zijn de kabelspoorweg van Kiev, het Sint-Michielsklooster en het Plein van de Onafhankelijkheid Maidan.

Je houd misschien ook van..

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial