Het Mykola Syadristy Microminiatures Museum, of beter verstaanbaar als het Microkunstmuseum van Mykola Syadristy, ligt op het grondgebied van Kiev Pechersk Lavra of ook gekend als het Holenklooster. Het is dus zeker aan te raden om een bezoek aan het klooster te combineren met een bezoek aan dit museum. Het museum, dat slechts één hoogtepunt is in een complex met grotten, tunnels, skeletten en hopen goudartefacten, is de locatie voor één van de grootste concentraties van werken van de meester van microminiatures, Mykola Syadristy.

Het micromuseum maakt dus deel uit van het complex van Kiev Pechersk Lavra en toont het leven van Mykola Syadristy en zijn microkunstwerken. Ze zijn allemaal kleiner dan het oog kan zien. Syadristie werd in 1937 in Oekraïne geboren en was in het verleden regelmatig in het museum te vinden. Als hij in het museum is, geniet hij er met veel plezier van om de verbazing te zien op de gezichten van de bezoekers, bij het bewonderen van zijn werk.

De kunst van microminiatures is al tientallen jaren zijn hobby. Elk stuk is met de hand gemaakt, met unieke technologie voor elk werk. De stukjes worden door een microscoop gezien en het is alleen wanneer je je oog van het blikveld verwijdert en probeert het werk met het blote oog te zien, dat je de omvang van zijn werk realiseert. Syadristy heeft, zeer verdiend, de titel van Honored Master of Folk Arts of Ukraine gekregen.

Een collectie van één kunstenaar

In de collectie worden de werken van slechts één kunstenaar gepresenteerd. Dit is geen wonder, want de vaardigheden van deze microkunstenaar bezitten bijzonder wijzig mensen. Het belangrijkste element van de kunst is dat alle werken handgemaakt zijn. Ze zijn gemaakt met behulp van speciale technologie en ze werden uitgevonden door de kunstenaar voor alle soorten werk. Alleen in het micro-kunstmuseum van Kiev kun je deze unieke werken zien. Ze laten het grote talent van hun maker zien. Alle werken zijn met de grootste precisie gemaakt en bevatten veel kleine dimensies. Ze zijn zo gemaakt, dat ze één worden met elkaar.

De kijk op de vermogens van de mens verruimen

De microminiaturen, tentoongesteld in de museumcollectie, verruimen iemands kijk op de vermogens van de mens. Syadristy vervaardigde de kleinste ter wereld werkende elektromotor, zijn grootte is 1/20 mm. Dit is bijna 20 keer minder dan maanzaad. Een deel van de collectie bevindt zich in het museum van Andorra, een ander deel bevindt zich in het Polytechnikal Museum in Moskou, 15 van zijn werken bevinden zich in de Hongaarse beroemde schildersstad Szentendre. Gedurende 50 jaar van zijn creatieve leven ging hij de hele wereld over, van Japan en Australië tot Chili en Canada.

Unieke kunstwerken met een verzameling van kleine dingen

De sculpturen, bij gebrek aan een beter woord, variëren in grootte van enkele millimeters tot enkele die slechts een fractie van een millimeter zijn. Ze boeien niet alleen op hun eigen esthetische waarde, maar ze snakken naar adem wanneer men zich realiseert wat een bijna onmogelijke oefening het moet zijn geweest om iets zo complex te creëren op een zo kleine schaal.

Vrijwel elk kunstwerk dat je op de tentoonstelling kan zien, is uniek en onnavolgbaar. Bijvoorbeeld de roos in het haar. Binnen in het menselijke haar is op volle lengte een holte geperforeerd en gepolijst tot het volledig transparant was. In deze holte is een kunstmatig roostakje met een dikte van 0,05 mm geplaatst. De bloemdiameter is dus 0,05 millimeter, maar de stengel is slechts 0,005 millimeter dik.

Een ander voorbeeld is het mooie, in reliëf gemaakte portret van ballerina Maja Pliseckaja M.Syadristy. Het portret werd geplaatst op het kleine deel van een kersensteen. De grootte ervan is 3 x 4 millimeter.

Microkunst van de Oekraïense meester-kunstenaar Mykola Syadristy

Mykola Syadristy werd niet voor niets erkend als de beste microartiest van de wereld. Hij is een echte meester in de miniatuurkunst. Hij is bekend om zijn wonderlijk verkleiningen, waaronder een schaakbord op de kop van een speld, een rozenstruik in een uitgehold haar en het kleinste boek ter wereld van slechts 0,6 vierkante mm, met 12 pagina’s van de poëzie van Taras Sjevtsjenko, om er maar een paar te noemen. Deze autodidactische kunstenaar is een echte, Oekraïense sensatie. Zijn museum in Kiev is zeer mooie gelegen op het serene terrein van een oud klooster. Het is één van de vele dingen die deze stad leuk maken voor bezoekers van alle leeftijden.

In en rond het Holenklooster van Kiev is veel te beleven, te doen en te zien. Als dit op de planning van je vakantie staat, kan je op zoek gaan naar een hotel in de buurt van het Mykola Syadristy Microminiatures Museum, bijvoorbeeld in het Pechersk District.

Er zijn nog meer historische gebouwen te vinden en het is vlakblij de rivier de Dnjepr gelegen. Overweldigd, dat is het gevoel dat je krijgt bij het betreden van de heilige grenzen van de verschillende kerken en kloosters op het grondgebied van het Holenklooster, die als regenboogdruppels om de hoek kijken.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial