De Sint-Sofiakathedraal in Kiev

De Sint-Sofiakathedraal in Kiev

Als je naar Kiev reist, de hoofdstad van Oekraïne, is de enige plek die je absoluut moet zien de Sint-Sofiakathedraal. Het personeel in het hotel waar je in Kiev verblijft, zal je graag een routebeschrijving geven naar deze iconische stadsattractie.

De Sint Sofiakathedraal in Kiev is de oudste kerk

De Sint Sofiakathedraal is de oudste staande kerk in Kiev, en veruit de meest magnifieke. Middeleeuwse archieven zijn het niet eens over het moment waarop de kerk werd gebouwd. Geleerden geloven dat de bouw begon rond 1017 en tien jaar later werd voltooid. Anderen zeggen dan weer dat de kathedraal gebouwd werd in 1037 door prins Jaroslav de Wijze.

Het basisontwerp is dat van de Byzantijnse drievleugelige kruisvormige tempel. Het heeft echter vijf gangpaden in plaats van de traditionele drie, om twee extra altaren toe te staan; één voor St. George, de patroonheilige van Prins Jaroslav de Wijze; en de andere voor Michael de Aartsengel, beschermer van Kiev. De kathedraal is vernoemd naar de Hagia Sophia in Constantinopel, of nu gekend als Istanboel.

De geschiedenis van de Sofiakathedraal

De kathedraal zou gebouwd zijn als herdenkingsplaats voor de overwinning van het Kievse Rijk op de Petsjenegen (Aziatische nomadenstammen) en om het christendom te verheerlijken. Dit majestueuze 13-koepelsheiligdom grenst aan het paleis van Jaroslav en werd een belangrijke, heilige plaats in Kiev, evenals een politiek en cultureel centrum. Met een interieur van rijke fresco’s en mozaïeken, waarvan er vele bijna nog een millennium later nog intact zijn, maakte de kathedraal een enorme indruk op iedereen die Kiev bezocht.

Hier werden vergaderingen met buitenlandse diplomaten en verdragsonderhandelingen gehouden en de kerk huisvest de eerste bibliotheek en school in het Kievse Rijk. De azuurblauwe en witte klokkentoren is 76 meter hoog en werd voltooid in 1752. Het bovenste Oekraïense barokke gedeelte en de vergulde koepel van de kathedraal werden toegevoegd in 1852.

Tegenwoordig wordt het gehele complex beschermd door Oekraïne en krijgt het ook steun van UNESCO. De refter uit de 18e eeuw werkt als een museum en bevat archeologische artefacten en architecturale displays, zoals modellen die Kiev afschilderden zoals deze eruit zag voordat hij werd verwoest door Mongoolse indringers in 1240. Het kost een magere 3 uur om het terrein te betreden.

De structuur van de kathedraal

De kerk heeft binnen en buiten ambulante galerijen. Een trap leidt naar het koorhok en een andere leidt naar de bovenverdieping waar het scriptorium, de school, de bibliotheek en de kantoren zich bevinden. Het centrale deel van de kathedraal is verdeeld in gangpaden en transepten door twaalf ondersteunende kolommen. De structuur is bekroond met 25 koepels. De koepels en gewelven zijn zo gerangschikt dat ze de buitenwaartse beweging van de centrale koepel neutraliseren. Dit resulteert in een harmonieuze piramide-achtige opstelling. In 1054 werden twee baaien van de interne kooromgang omgezet in een grafkelder voor prins Jaroslav.

Aanpassingen aan de Sint Sofiakathedraal

Door de eeuwen heen zijn er tal van wijzigingen aangebracht aan de Sint Sofiakathedraal. In de 17e eeuw werd de buitenkant van de kerk gerenoveerd in Oekraïense barokstijl vanwege schade die veroorzaakt werd door aardbevingen en algemene slijtage als gevolg van ouderdom. De klokkentoren werd toegevoegd in het midden van de 18e eeuw. Maar ondanks al deze veranderingen aan de buitenkant, bleef het spectaculaire interieur van de kerk zoals het altijd was geweest.

De binnenkant van de kathedraal

De innerlijke inrichting van de Sint-Sofiakathedraal is beslist Byzantijns, maar het onderwerp varieert van dat van andere Griekse kerken. In plaats van de cyclus van de kerkelijke feestdagen, richt de inrichting van deze kathedraal zich op het Laatste Avondmaal en de Kruisiging en de Wederopstanding. De kathedraal van Sint Sofia heeft ook fresco’s en mozaïeken op de muren en pilaren, wat ongebruikelijk is in een Byzantijnse kerk. De kerkdeur vertoont, vreemd genoeg, zulke seculiere scènes als paardenrennen en jagen. Verschillende bestuurders uit het Kievse Rijk, liggen begraven in de Sint Sofiakathedraal.

UNESCO werelderfgoed

In het Sovjettijdperk was er een grote controverse toen de Sovjetregering de kathedraal wilde afbreken om plaats te maken voor een park. Gelukkig hebben historici gevochten om de kerk te behouden. Het is nu een UNESCO-werelderfgoed. Het was de eerste Oekraïense structuur die tot UNESCO Werelderfgoed werd verklaard. De refter uit de 18e eeuw is omgetoverd tot een museum waar bezoekers kennis kunnen maken met de middeleeuwse geschiedenis van Kiev. Er zijn uitstekende modellen die laten zien hoe de stad verscheen vóór de invasies van de Tataren. Af en toe vinden er religieuze plechtigheden plaats in deze kathedraal.

Op stedentrip naar Kiev

Als je op stedentrip gaat naar Kiev, houd er dan rekening mee dat wanneer je op zoek bent naar accommodaties in Kiev, je niet hoeft te verblijven in dure Kiev hotels. Je kan namelijk ook voordelige appartementen in Kiev boeken indien je dit wenst. Als je houdt van bezienswaardigheden zoals de Sint-Sofiakathedraal, is het de moeite waard om ook de Vladimir kathedraal te bezoeken in Kiev. De Sint Sofiakathedraal is bereikbaar per metro indien gewenst. De halte waar je moet uitstappen is Zoloti Vorota.

Je houd misschien ook van..

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial