De Gouden Poort van Kiev, of ook gekend als The Golden Gate of Kyiv, was de hoofdpoort in de 11e-eeuwse vestingwerken van Kiev. Het werd genoemd in navolging van de Golden Gate van Constantinopel. De structuur werd in de Middeleeuwen ontmanteld, waardoor er weinig overblijfselen van zijn bestaan overblijven. Het werd volledig herbouwd door de Sovjetautoriteiten in 1982, maar er zijn geen afbeeldingen van de originele poorten bewaard gebleven.

De beslissing is immens controversieel, omdat er veel concurrerende reconstructies waren van hoe de oorspronkelijke poort er misschien had uitgezien. De herbouwde structuur, op de hoek van Volodymyr street en Yaroslaviv Val Street, bevat een tak van het National Sanctuary Sophia of Kiev museum. De naam Zoloti Vorota wordt ook gebruikt voor een nabijgelegen theater en het Zoloti Vorota-station van het Kiev-metrostation.

De geschiedenis van de Gouden poort van Kiev

De moderne geschiedenis aanvaardt deze poort als één van de drie die werden gebouwd door Jaroslav de Wijze. Hij bouwde deze poorten niet echt, maar hij gaf het bevel om ze te bouwen. De gouden poorten werden gebouwd vanaf 1017 tot 1024, rond dezelfde tijd dat de Sint-Sofiakathedraal werd opgetrokken. Enkele vermeldingen van een oudere constructie worden beschouwd als legendes. Een voorbeeld daarvan is een schilderij van Jan Matejko, waarop koning Bolesław I van Polen met zijn zwaard de Gouden Poort sloeg tijdens de interventie in de Kievanse successiecrisis in 1018.

Oorspronkelijk heette het gewoon de zuidelijke poort. Het was één van de drie hoofdingangen van de ommuurde stad, samen met de Ladski en Zhydivski (Poolse en Joodse) poorten. De laatste twee hebben het niet overleefd. De stenen vestingwerken strekten zich uit over slechts 3,5 km. Het fort van het Oude Kiev strekte zich uit van de zuidelijke poorten naar wat nu Independence Square is en waar de Lechitische Poort was gevestigd.

Vanaf daar volgde de slotgracht wat nu Kostyol Street is, langs het Sint-Michielsklooster langs de Zhytomyr-straat van vandaag en richting de Joodse poorten op het Lviv-plein. Vanaf daar strekte het fort zich uit als wat nu de Yaroslaviv Val (“Yaroslav’s Rampart”) is, terug naar de zuidelijke poort.

De triomfboog van de stad

Later werd de zuidelijke poort bekend als de Grote Poort van Kiev. Nadat de Blahovist Church (of de kerk van de Annunciatie) naast de poort was gebouwd, werden de gouden koepels een prominente bezienswaardigheid die gemakkelijk zichtbaar was van buiten de stad. Sindsdien wordt de poort de Gouden Poort van Kiev genoemd.

De doorgang van de poort was ongeveer 12 meter hoog en 6 meter breed. Gedurende bijna een half millennium diende het als de triomfboog van de stad, een prominent symbool van Kiev. Het was naar verluidt gemodelleerd naar de Golden Gate van Constantinopel. Later werd een soortgelijke naam gegeven aan de poorten van de stad Vladimir, waar één van de afstammelingen van de Monomach, Andrey I Bogolyubsky, zijn eigen staat, het Groothertogdom Vladimir, oprichtte.

In 1240 werd de poort gedeeltelijk vernietigd door Batu Khan’s Gouden Horde. Het bleef dienst doen als poort aan de stad en de poort werd vaak gebruikt voor ceremonies, hoewel het geleidelijk aan een ruïne werd.

De reconstructie van de Gouden Poort van Kiev

In 1832 liet aartsbisschop Eugenius de ruïnes uitgraven en werd een eerste onderzoek uitgevoerd voor hun instandhouding. Verdere werken, in de jaren zeventig, voegden een aangrenzend paviljoen toe met een museum van de poort. In het museum kunnen bezoekers meer te weten komen over de geschiedenis van de bouw van de Gouden Poort en het oude Kiev.

In 1982 werd de poort volledig gereconstrueerd voor de 1500ste verjaardag van Kiev, hoewel dit werd uitgedaagd. Sommige kunsthistorici riepen op om deze reconstructie te slopen en de ruïnes van de oorspronkelijke poort bloot te stellen aan het publiek.
In 1989, met de uitbreiding van de Metro van Kiev, werd het station Zoloti Vorota in de buurt van het monument geopend.

De architecturale assemblage is gebaseerd op de interne decoraties van oude Roemeense kerken.
In 1997 werd het monument aan Yaroslav de Wijze onthuld nabij het westelijke eindgezicht van de Gouden Poort. Het is een vergrote bronzen kopie van een experimenteel beeld van Kavaleridze.

Het plein bij de Golden Gate

Het plein ontstond in de 2e helft van de 19e eeuw rond de Gouden Poort. Het botanische natuurlijke monument werd gecreëerd door de beslissing van het Kyiv Executive Committee № 363 op 20 maart 1972.

Kerk boven de doorgang van de Golden Gate

De Poortkerk moest de hemelse bescherming van de stad dienen, maar het was ook een gewone kerk. Mensen arriveerden om daar te bidden.

De klokkapel is gereproduceerd in de vorm van een driebeukige vierpijler eenkoepelige tempel. In de architectonische versiering van de gevels gebruikte ornamenten uit de baksteen, typisch voor de oude gebouwen uit die periode. De vloer van de kerk is versierd met een mozaïek, waarvan de afbeelding is gebaseerd op het oude vloerontwerp van de Sint-Sofiakathedraal in Kiev.

De reconstructie van het monument reproduceert de segmenten van de schacht grenzend aan de poort. Aan de buitenkant hebben ze hellingen opgeschort. Op de top van de schacht staan houten kooien en aan de uiteinden conventioneel getoonde interne structuren. Van de stadskant op de voorgevel zijn er pakhuizen. In de gerestaureerde schachtsegmenten bevindt zich een expositie van het Museum van de Gouden Poort en de trap naar het balkon. Van daaruit heb je een prachtig panorama van de stad.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial