Het Moeder Moederland monument Kiev

Het Moeder Moederland monument Kiev

Het Moeder Moederland monument in Kiev

Het Moeder Moederland monument, of kortweg het moederlandmonument, is een monumentaal standbeeld in Kiev, de hoofdstad van Oekraïne. Het beeldhouwwerk maakt deel uit van het Nationaal Museum van de Geschiedenis van Oekraïne in de Tweede Wereldoorlog.

Een gigantisch standbeeld

Het roestvrijstalen beeld staat 62 meter hoog op het hoofdgebouw van het museum en heeft een totale structuur van 102 meter, inclusief basis en een gewicht van 560 ton. Het zwaard in de rechterhand van het standbeeld is 16 meter lang en weegt maar liefst 9 ton, terwijl de linkerhand een schild van 13 bij 8 meter ophoudt met het staatsembleem van de Sovjet-Unie. Aanvankelijk werd het beeld van het standbeeld ontworpen door Yevgeny Vuchetich en geschilderd door de Oekraïense schilder Nina Danyleiko, nadat het ontwerp was overgenomen door Aleksandr Borodaj van een andere Oekraïense beeldhouwer Halyna Kalchenko, een dochter van de premier van Oekraïne Nikifor Kalchenko.

De herdenkingshal van het museum

Het Moeder Moederland monument Kiev

© copyright StedentripKiev.nl

De herdenkingshal van het museum toont marmeren platen met gebeeldhouwde namen van meer dan 11.600 soldaten en meer dan 200 arbeiders van het thuisfront die geëerd zijn tijdens de oorlog met de titel van de Held van de Sovjet-Unie en de Held van de Socialistische Arbeid. Op de heuvel, onder het museum, worden traditionele bloemenshows gehouden. Het zwaard van het standbeeld werd doorgesneden, omdat het uiteinde van het zwaard hoger was dan het kruis van de het Holenklooster van Kiev.

Het Moeder Moederland monument Kiev

Nieuwe monumenten

In de jaren 1950 circuleerde er een plan om nieuwe monumenten te bouwen op de plek van het huidige standbeeld. Het ging over twee monumenten van Vladimir Lenin en Josef Stalin, elk bijna 200 meter lang. Dit ging echter niet door. In plaats daarvan keek, volgens de legende uit de jaren zeventig, een groep Communistische Partijfunctionarissen en de Sovjet-beeldhouwer Yevgeny Vuchetich naar de heuvels bij de Lavra en besloten ze dat het panorama een oorlogsmonument nodig had.

Vuchetich had de andere twee beroemdste en gigantische Sovjet oorlogsmonumenten ontworpen, The Motherland Calls in Volgograd en de Sovjet soldaat met een Duitse baby, gebouwd na de oorlog in Oost-Berlijn. Vuchetich stierf echter in 1974 en het ontwerp van het gedenkteken werd naderhand grondig herwerkt en voltooid onder leiding van Vasily Boroday.

De definitieve plannen voor het standbeeld werden gemaakt in 1978, met de start van de bouw in 1979. Het was controversieel. Vele mensen bekritiseerden de kosten die hiervoor gemaakt werden en eisten dat de fondsen beter elders zouden kunnen worden besteed. Toen bouwdirecteur Ivan Petrovich werd gevraagd om de kosten van 9 miljoen roebel te bevestigen, antwoordde hij dat dit een voorzichtige schatting was. Het standbeeld werd geopend in 1981, met een ceremonie die bijgewoond werd door de Sovjet-secretaris-generaal Leonid Brezhnev.

Financiële tekorten

In het hedendaagse Kiev blijft het beeld controversieel, met sommigen die beweren dat het moet worden afgebroken en het metaal moet worden gebruikt voor meer functionele doeleinden. Financiële tekorten betekenen dat de vlam, die tot 400 m3 gas per uur verbruikt, alleen kan branden op de grootste nationale feestdagen. Er blijven geruchten circuleren dat het standbeeld is gebouwd op onstabiele funderingen, iets dat sterk wordt ontkend door de lokale overheid van Kiev.

Een nieuwe verbod in 2015

In april 2015 verbood het parlement van Oekraïne alle Sovjet- en communistische symbolen, straatnamen en monumenten, in een poging tot vrijmaking. Maar monumenten uit de Tweede Wereldoorlog zijn uitgesloten van deze wetten. De directeur van het Oekraïense instituut voor nationale herdenking Volodymyr Viatrovych verklaarde in februari 2018 dat het staatsembleem van de Sovjet-Unie op het schild van het monument zou moeten worden verwijderd volgens de decommunisatiewetgeving. Het is echter nog steeds niet verwijderd.

In een film en videoclip aanwezig

Een scène uit de film, World War Z, toont dat een Oekraïense tankcommandant en zijn overlevende mannen vluchten in hun voertuigen uit een verlaten en brandend Kiev, onder de waakzame blik van het Moeder Moederland monument.
Het monument is ook prominent aanwezig in de videoclip voor het nummer “Get Out” van de band Frightened Rabbit.

Andere bezienswaardigheden in Kiev

Het monument is vanuit vele delen in de stad te zien. Terwijl je dus andere bezienswaardigheden bezoekt, zal je het gigantische monument mogelijk zien staan. Enkele aanraders om te bezoeken als je in deze prachtige stad bent, zijn de Vladimir kathedraal, de Gouden Poort, de Sint-Sofiakathedraal, het Sint-Michielsklooster, de Sint-Andreaskerk, Andriyivsky Uzviz, de wijk Podil, de kabelspoorweg van Kiev, het plein van de onafhankelijkheid en nog vele andere monumenten en bezienswaardigheden!

Diegenen die van shoppen houden, kunnen gaan winkelen in het zeer groot shoppingcenter, genaamd Globus! Ook is het aan te raden om een gezellige wandeling door de stad te maken, om op die manier kennis te maken met de monumenten en architectuur die de stad te bieden heeft. Bij mooi weer kan je een plan uitstippelen om van het ene monument naar het andere te gaan. Uiteraard kan je er ook het openbaar vervoer gebruiken in geval van regenweer.

Je houd misschien ook van..

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial